Att sälja guldringar

När du överväger att sälja en guldring finns det två huvudsakliga alternativ: du kan sälja den som en hel ring eller som skrotguld. Bägge alternativen har sina för- och nackdelar och vilket som passar bäst beror bland annat på ringens skick, dess utformning och guldvärdet.

guldringar

Att sälja en guldring som hel ring

Om det finns indikationer på att din ring skulle ha ett bra värde på andrahandsmarknaden kan du överväga att sälja den som en hel ring. Exempel på faktorer som kan spela roll är ringens skick, dess utformning, om det finns värdefulla stenar i den och om den kommer från ett känt märke.

Om köpern bedömmer att din ring skulle inbriga att bra pris på andrahandsmarknaden som hel ring kan du få ett bättre pris för den än som du säljer den som skrotguld, eftersom du får mer än bara guldvikten. Detta gäller särskilt om ringen har värdefulla ädelstenar eller är ett märkes- eller antikt smycke. Särskilt vackra eller unika smycken kan också locka samlare eller personer som är ute efter begagnade smycken, men en unik utformning kan också minska mängden köpare som är intresserade, så det är något av ett dubbeleggat svärd.

Var säljer man hela ringar?

Ett vanligt val är att sälja den direkt till en guldsmed som köper begagnade smycken. Du kan också lägga ut ringen till försäljning på en andrahandsmarknad, till exempel Tradera och Blocket, eller på specialiserade sajter för smycken som Kaplans Auktioner.

Att sälja en guldring som skrotguld

Om du säljer en guldring som skrotguld får du betalt enbart för själva guldets vikt och karat (guldhalt), utan hänsyn till eventuella andra aspekter. Det är vanligt att ringar som är slitna och skadade säljs som skrotguld. En fördel med att sälja en guldring som skrotguld är att det går att göra mycket snabbt. Det finns många aktörer som köper skrotguld och du behöver inte lägga tid på att leta upp någon som är intresserad av ringen i sin helhet, ta en massa foton för att lägga upp på en säljsajt, hantera många olika spekulanter, osv.

Hur mycket får man betalt för skrotguld?

Värdet på skrotguld bestäms till stora delar av det rådande guldpriset per gram och ringens karat. Ju högre karat, desto högre pris, eftersom det innebär att ringen innehåller mer guld. Exempelvis har 24 karat (rent guld) det högsta värdet, medan en guldring med 18 karat guld kommer att ge mindre per gram eftersom den bara innehåller 75% guld. Guldringar på 24 karat är ovanliga eftersom rent guld är väldigt mjukt och en sådan ring skulle vara mycket känslig för nötning. I Sverige är guldringar på 18 karat vanliga, och i vissa andra länder, till exempel USA, är 14 karat också mycket populärt.

Var säljer man skrotguld?

  • Guldaffärer och gulduppköpare: Många affärer online och offline köper in skrotguld och erbjuder strax under marknadspris för guldets vikt och karathalt.
  • Pantbanker: Pantbanker erbjuder ofta att köpa eller låna ut pengar mot dina smycken baserat på guldvärdet. Om du är osäker på om du kommer att kunna betala tillbaka lånet kan det vara smartare att sälja ringen till pantbanken som skrotguld istället, särskilt om den saknar affektionsvärde.

Vilket alternativ är bäst – att sälja min guldring som hel ring eller att sälja den som skrotguld?

Det beror på din ring, din situation och vad du prioriterar. Om din guldring är intressant på andrahandsmarknaden kanske det är värt att lägga ned tid och energi på att hitta rätt köpare som verkligen uppskattar den och är villig att betala betydligt mer än guldpriset för den.Om din ring inte är trolig att locka köpare på andrahandsmarknaden kan det vara bortslösad tid att försöka.

Om du är i en situaiton där du är osäker, men behöver pengarna snabbt kan det behovet bli prioriterat, och då är det enklast att sälja ringen som skrotguld och få pengarna direkt.

är guldet som är av värde och du vill sälja snabbt, kan skrotguld vara det enklaste alternativet. Kom ihåg att alltid jämföra olika köpares erbjudanden och se till att du säljer till någon som ger rättvist pris för ditt guld.

Ibland finns det känslomässiga faktorer att ta hänsyn till. En person kan till exempel gilla tanken på att deras ring går vidare till någon som verkligen älskar den och kommer att bära den. Så kan man till exempel känna om man ärvt en ring, men vill sälja den för att den är fel storlek (vissa ringar är väldigt svåra att förstora eller förminska) eller en stil man själv aldrig använder. Då kan man känna att man vill att ringen hamnar hos någon som uppskattar den, istället för att den bara säljs som skrotguld och smälts ned. I en sådan situation kan man också, om man inte behöver pengarna, fundera på om man istället själv vill låta smälta ned ringen och låta en guldsmed göra ett nytt smycke av den, så att man fortfarande har kvar ringen på sätt och vis men i en annan utformning som gör att man kan använda den. Tänk dock på att vissa guldsmeder tar in guld utan att hålla det separerat från annat guld, så det nya smycket du får kan lika gärna vara gjort på skrotguld från andra smycken. Om det är viktigt för dig att behålla just det guld som finns i din ring behöver du leta upp en guldsmed som erbjuder den tjänsten.