Att sälja guldhalsband

När du ska sälja ett guldhalsband finns det flera saker att överväga för att få ut bästa möjliga värde. Precis som med andra guldsmycken kan du välja att sälja halsbandet som ett komplett smycke eller som skrotguld, och vilken lösning som är lämpligast beror på flera olika faktorer. I den här artikeln kommer vi att gå igenom några olika punkter som kan vara bra att vara medveten om när man säljer ett guldhalsband.

guldhalsband

Att sälja ett guldhalsband som komplett smycke

Om det finns anledning att tro att guldhalsbandet kommer att vara populärt bland köpare av begagnade smycken är det vanligen bättre att försöka sälja det som helt smycke istället för skrotguld, eftersom man kan få betydligt bättre betalt för ett helt halsband än bara guldskrotsvärdet. Förutsättningen är då att man antingen lyckas nå en slutanvändare som är villig att betala bra eller att någon yrkesmässig uppköpare bedömer att smycket är värt något och därför betalar mer än skrotguldspriset för det.

Exempel på sådant som kan tala för att man bör försöka sälja det som helt smycke är att guldhalsbandet är i gott skick, att utformningen är av en typ som är populär, att det innehåller ädelstenar eller andra dyrbara material, eller att det kommer från ett känt och omtyckt varumärke/guldsmed. Det finns också användare och samlare som är villiga att betala extra för antika smycken, vintage och smycken som har en extra intressant historia.

Om ditt smycke är i gott skick och dessutom har det där lilla extra kan det locka till sig köpare som letar efter ovanliga och högkvalitativa smycken, och du kan då få mer än bara skrotguldspriset.

Var kan man sälja ett komplett guldhalsband?

  • Auktionshus: Platser som Kaplans Auktioner och Bukowskis kan vara intresserade av att sälja exklusiva smycken, men har vanligen höga krav på vilka guldsmycken de är villiga att acceptera.
  • Andrahandsmarknader: Plattformar som Tradera, Blocket, och Facebook Marketplace är populära för att sälja begagnade smycken direkt till privatpersoner.
  • Guldsmeder: Vissa guldsmeder är intresserade av att köpa guldhalsband och andra guldsmycken och betalar mer än skrotguldspriset om de bedömer att de kan sälja vidare med vinst.

Att sälja ett guldhalsband som skrotguld

Om du inte har anledning att förvänta dig att ditt halsband kommer att locka till sig köpare på andrahandsmarknaden för guldsmycken kan det vara mer praktiskt att sälja det som skrotguld. Detta gäller särskilt för guldhalsband som är skadade och kräver potentiellt kostbara reparationer för att kunna användas.

När du säljer ett guldhalsband som skrotguld får du bara betalt för själva guldet i halsbandet. Huruvida smycket är helt eller trasigt, har en vacker utformning, innehåller stenar, och såvidare, spelar ingen roll. Du får betalt för själva guldet och halsbandet kommer med hög sannolikhet att smältas ned och bli till något nytt.

Hur fungerar värderingen av skrotguld?

När du säljer guld som skrotguld baseras priset på vikten av guldet och dess karathalt (t.ex. 24k, 18k, 14k). Ju högre karat, desto mer guldinnehåll, vilket betyder att du får mer betalt per gram. Priset du får påverkas av det aktuella marknadspriset för guld, vilket kan variera från dag till dag.

Ett guldhalsband som enbart består av rent guld är ett 24-karats guldhalsband. Sådana guldhalsband är ovanliga, eftersom rent guld är mjukt och ett smycke av 100% guld skulle vara mycket känsligt för nötning och skador. Därför blandar man vanligen det rena guldet med andra metaller för att skapa en starkare blandning innan man tillverkar smycket. En annan anledning till att blanda in andra metaller är att man vill påverka färgen på smycket. I Sverige är det till exempel många guldhalsband och andra guldsmycken som består av 75% guld, ungefär 8% silver och resten koppar – detta för att smycket ska få en lite mer rödaktig nyans än vad rent guld har.

Om ett guldhalsband är 18 karat, innebär det att 18 andelar av totalt 24 andelar är rent guld, och de övriga 6 andelarna är en eller flera andra metaller. 18 karats guld är alltså 75% guld och 25% andra metaller. Om ett guldhalsband är 14 karats guld är 14 andelar av totalt 24 rent guld, och övriga 10 andelar är andra metaller.

När skrotguld värderas får du betalt för det rena guldet i guldhalsbandet.

Exempel: Du har en guldkedja som väger 60 gram och helt och hållet består av 18-karats guld.

60 gram x 75% = 45 gram. Du kommer att få betalt för 45 gram rent guld. Resten av metallerna får du i normalfallet inte något betalt för alls.

Var kan man sälja skrotguld?

  • Guldsmeder och guldaffärer: Många lokala guldsmeder och guldaffärer köper in skrotguld baserat på dagens guldpris.
  • Pantbanker: Många pantbanker låter dig inte bara låna med guldsmycken som säkerhet, utan du kan också välja att sälja guldhalsband och andra guldsmycken till dem. I vissa fall är det bättre att sälja ett smycke direkt istället för att ta ett lån som ska betalas tillbaka med räntor och avgifter.
  • Gulduppköpare på nätet: Det finns företag som låter dig skicka in ditt guld för värdering och försäljning online. Var noga med att välja en seriös aktör och jämför olika erbjudanden. Kontrollera också vem som ansvarar för guldet när det inte är i dina händer, om det till exempel skulle försvinna eller stjälas.

Att sälja en bit av ett guldhalsband som skrotguld

Historiskt sett har guldhalsband, guldarmband, klockkedjor och liknande använts för att snabbt kunna realisera en del av föremålets värde utan att behöva sälja av hela. Man tar helt enkelt lös en eller flera länkar och säljer bara dem. Detta är fortfarande en möjlighet och kan vara en bra lösning om man snabbt behöver en mindre mängd pengar men gärna behåller resten av föremålet.

Att enbart ta lös och sälja av vissa länkar kan också passa för guldhalsband där vissa länkar består av enbart 18k eller 14k guld medan andra delar av halsbandet är utsmyckat med dyrbara ädelstenar, dyrbara metaller som platina, eller liknande. Det kan också vara så att man vill spara en viss bit av guldhalsbandet som är intrikat utformat, men är villig att sälja av de enklare länkar som är smidigare att ersätta senare när ens ekonomi blir bättre igen.

Tips för att få bäst pris när du säljer att guldhalsband

  • Jämför olika köpare: Kontakta flera köpare för att få en känsla för vad du kan få betalt. Du kan kontakta både sådana som köper skrotguld och återförsäljare som köper hela smycken för andrahandsmarknaden.
  • Håll koll på guldpriset: Guldpriserna varierar över tid. Om du har möjlighet att vänta ut markanden, sälj när guldpriset är högt för att maximera din vinst.
  • Kontrollera karaten och väg ditt guld: Kontrollera vikten på halsbandet och karaten (det bör finnas en stämpel) för att få en uppskattning av dess värde baserat på dagspriset på guld.
  • Kvittton och förpackningar: Om du tänker försöka sälja ditt guldhalsband som helt smycke (inte som skrotguld), låt potentiella köpare får kännedom om allt du har som kan styrka och öka värdet på smycket. Det kan till exempel röra sig om kvitton eller andra bevis på hur smycket kommit i din ägo och värderingsbevis för ädelstenar eller pärlor i halsbandet. Om guldhalsbandet kommer från någon viss välkänd guldsmed eller varumärke är detta också viktigt att styrka, och för sådana guldhalsband kan priset påverkads av att smycket säljs i originalförpackning, med garantibevis, med mera. Originalförpackningar är också gynnsamma för guldsmycken som är antika, vintage, har en intressant historia eller har samlarvärde.

Vad är bäst – att sälja mitt guldhalsband som helt smycke eller som skrotguld?

Det är bra att väga de olika alternativen mot varandra för att se vilket som passar bäst i just din situation.

Om ditt halsband är i gott skick och, av olika anledningar, kan förväntas locka intresserade köpare på andrahandsmarknaden kan det vara värt besväret att försöka sälja det som ett helt smycke. Detta gäller också för smycken som innehåller andra värdefulla komponenter förutom själva guldet, till exempel ädelstenar. Om smycket inte kan förväntas locka till sig välbetalande köpare kan det vara bättre att sälja det som skrotguld. Detta gäller särskilt om du behöver pengarna snabbt och/eller inte vill lägga tid och energi på att försöka sälja det som ett helt smycke.

Att sälja ett helt guldhalsband direkt till en slutanvändare på till exempel Blocket, eBay/Tradera eller Facebook Marketplace kan ge ett bra pris, men kräver också en större insats från dig. Du måste fotografera, lägga upp annonsen, svara på frågor från potentiella köpare och eventuellt komma i kontakt med folk som slösar din tid eller irriterar dig på olika vis. Därefter måste du ordna så att betalning och överlämning/transport kan ske på ett säkert vis. Det kan tillkomma omkostnader som annonskostnad, rekommenderat brev, med mera.

Att sälja via ett auktionshus är säkrare och innebär mindre arbete för dig, men auktionshuset kommer att ta ut en kommission på försäljningen. Dessutom är auktionshus vanligen strikta med exakt vilka smycken de kan tänka sig att sälja, så ditt guldhalsband kanske inte kvalificerar sig.

Det här är bara några exempel på punkter man kan behöva ta med i beräkningen när man beslutar sig för hur man vill försöka sälja sitt guldhalsband.