Att sälja guldmynt
Att sälja guldmynt kan vara ett smart sätt att omvandla ditt innehav till kontanter, men det finns några viktiga aspekter att tänka på innan du går vidare med försäljningen. I den här artikeln har vi samlat en del information som kan vara bra att tänka på när man vill sälja ett guldmynt. Att värdera mynten korrekt, välja rätt plats för försäljning och noga jämföra erbjudanden är exempel på sådant som kan hjälp dig att få upp priset och genomföra en säker försäljning.
Värt att tänka på i sammanhanget är också att vissa guldmedaljer och kan värderas på ungefär samma grunder som guldmynt på marknaden, och det finns många köpare av guldmynt som också är intresserade av guldmedaljer och vice versa. Ett exempel på en välkänd guldmedaljen är den svenska medaljen ”För nit och redlighet i rikets tjänst (GMnor)” som brukar vara snabbsåld eftersom den är utfärdad av en tillverkare med högt anseende och markanden därför har hög tilltro till dess guldhalt. Detta är en svensk statlig belöningsmedalj som kan tilldelas den som varit anställd i svenska staten i 30 år och under tiden visat nit och redlighet i sin tjänst. Medaljen präglas i 23 karats guld och väger 11 gram.
Guldmynt och dess karat
Precis som för andra guldföremål (t ex guldsmycken) används termen karat för att ange hur mycket rent guld myntet innehåller.
Guldmynt har ofta stämplar som visar karathalten, exempelvis:
- 24k: 24 karat. 24 av 24 andelar är guld. Detta är rent guld (minst 99,9% guld).
- 22k: 22 karat. 22 av 24 andelar är guld, och myntet innehåller därför drygt 91,66% guld.
- 18k: 18 karat. 18 av 24 andelar är guld, och myntet innehåller därför drygt 75% guld.
Metallvärde, smältvärde, samlarvärde, etcetera – vad är skillnaden för guldmynt?
Grovt sett skiljer man på två olika typer av värden när det gäller guldmynt: metallvärde och samlarvärde.
Om du säljer ditt mynt baserat på metallvärdet får du betalt baserat på myntets vikt, karat och det aktuella marknadspriset på guld. Därför kallas detta också guldvärde, smältvärde och guldskrotspris.
Guldmynt kan ha ett marknadsvärde som ligger betydligt över metallvärdet, och detta värde kallas vanligen för samlarvärde. Det kan till exempel röra sig om guldmynt som är gamla, kommer från en viss tillverkare eller har en intressant historia. Vissa samlare betalar bra för ett guldmynt som passar i deras samling även om de inte specifikt samlar guldmynt, t ex en samlare som är fascinerad av en viss historisk epok eller vill ha ett guldmynt som har koppling till en viss historisk person, plats eller händelse.
Det är alltså bara en grov indelning och det kan finnas andra faktorer som spelar roll på vissa marknader, inte bara för priset utan även för hur pass snabbt och smidigt man kan hitta en köpare. Innan du säljer ditt guldmynt är det därför bra om du också läser nedanstående avsnitt om bullionmynt från välrenommerad tillverka, vilka används som investerinsguld.
Bullionmynt från välrenommerade tillverkare är ett vanligt val för investeringsguld
Det finns guldmynt som ges ut av välrenommerade tillverkare och därför åtnjuter ett högt förtroende blande personer som till exempel köper guldmynt som skydd mot inflation eller för att kunna använda som betalningsmedel vid byteshandel utan kontanter. I princip fungerar dessa guldmynt på samma vis som guldtackor från välrenommerade tillverkare, fast de är runda istället för rektangulära.
En hög grad av standardisering och det höga förtroende som tillverkarna åtnjuter bland köparna gör att det kan vara extra smidigt att sälja den här typen av guldmynt. Du får inte lika bra betalt som för ett samlarmynt med högt samlarvärde (där priset kan ligga långt över guldvärdet), men du slipper den osäkerhet och tidsspillan som kan uppstå när man ska försöka avgöra exakt vad ett icke-standardiserat guldmynt av oklart ursprung innehåller och vad ett rimligt försäljningspris är idag.
Det är idag mycket vanligt med bullionmynt som är stämplade och innehåller exakt ett troy ouince guld (31,1025 gram guld, det vill säga drygt 31 gram guld).
Precis som för andra guldmynt behöver man veta guldets karat för att kunna avgöra hur mycket rent guld ett buillonmynt innehåller. Till exempel innehåller det kanadensiska guldmyntet Maple Leaf och det australiensiska guldmyntet Nugget 99,99% rent guld och räknas som 24 karats guldmynt. Guldmynten Gold Eagle från USA och Krugerrand från Sydafrika ligger på 22 karat, det vill säga 91,6% rent guld. Alla fyra uppräknade mynt innehåller 1 troy ounce rent guld, och Gold Eagle och Krugerrand är därför något större än Maple Leaf och Nugget, eftersom de behöver ha plats även för annat innehåll. Anledningen till att Gold Eagle och Krugerrand inte är 24 karat är att rent guld är förhållandevis mjukt och känsligt för nötning och skador. Gold Eagle och Krugerrand innehåller andra metaller som gör dem hårdare och mer tåliga, och de fungerar därför bättre i situationer där man vill kunna hantera dem ungefär som vanliga mynt och inte behöva skydda dem som ömtåliga guldföremål. Krugerranden innehåller förutom guld även koppar, medan Gold Eagle består av guld, silver och koppar.
Bör jag sälja mitt guldmynt som samlarmynt, investeringsguld eller skrotguld?
Svaret på denna fråga beror på vilket mynt det rör sig om och dina personliga preferenser. Har du till exempel tid och energi att lägga på att försöka sälja ett mynt som samlarmynt till en privatperson, organisation eller specialiserad uppköpare kan det ge ett högre pris, eftersom andra faktorer än bara guldvärde spelar in. Detta gäller också för guldmynt som snarare är att se som smycken eller prydnadsföremål, till exempel för att de har en intrikat utformning eller innehåller andra värdefulla metaller, ädelstenar eller pärlor.
Att försöka sälja ett guldmynt som investeringsguld fungerar vanligen bäst om det rör sig om ett mynt skapat för detta syfte av en välrenommerad tillverkare.
Om du inte räknar med att ditt guldmynt kommer att röna stort intresse på marknaderna för samlarmynt respektive investeringsguld kan det vara enklast att sälja det som skrotguld. Detta gäller speciellt om du behöver få pengarna snabbt eller inte har tid/energi att lägga på att försöka hitta rätt köpare av samlarguld eller investeringsguld. Uppköpare av skrotguld kommer att använda sig av myntets vikt och karat för att avgöra hur mycket guld det innehåller, och sedan får du betalt baserat på aktuellt guldpris. Du kan inte räkna med att få lika mycket som det officiella guldpriset, eftersom uppköparen behöver göra en vinst i sin verksamhet, men du behöver inte acceptera några skambud heller eftersom det finns många uppköpare att välja mellan.
Var kan du sälja dina guldmynt?
Det finns flera olika alternativ för att sälja guldmynt, och var du säljer kan påverka både hur mycket du får betalt och hur pass snabb, smidig och säker försäljningen blir för dig.
Guldsmeder och guldbutiker
Lokala guldsmeder och specialiserade guldbutiker köper ofta både guldmynt som samlarmynt och guldmynt som skrotguld, baserat på deras bedömning av varje enskild mynt. Det är en snabb och enkel metod för försäljning, men den kan vara mindre lämplig för till exempel väldigt ovanliga guldmynt som skulle betinga ett högre pris bland dedikerade samlare.
Auktionshus
Om dina guldmynt har ett samlarvärde kan auktionshus vara ett bra alternativ. Mynt med historiskt värde eller begränsad upplaga kan dra till sig samlare som är villiga att betala mer än smältvärdet. Exempel på auktionshus i Sverige inkluderar Kaplans Auktioner och Bukowskis. Detta är en smidig och säker metod för att sälja guldmynt, men du måste betala kommission till auktionshuset. Dessutom har auktionshus vanligen högt ställda krav för vad de accepterar och det är inte säkert att ditt guldmynt accepteras.
Samlarforum, myntbutiker och liknande
Det finns butiker (på och utanför internet) och samlarforum som är specialiserad och där man kan komma i kontakt med samlare som till exempel är intresserade av guldmynt för deras historia värde. Här kan du hitta köpare som är mer intresserade av myntets unika egenskaper än enbart dess guldinnehåll.
Tänk på att många samlare är intresserade av flera olika kategorier och dessutom kan känna andra samlare med andra inriktningar. Ett samlarforum eller butik som till ytan verkar vara inriktat på till exempel enbart frimärken eller bara antika böcker kan mycket väl vara en ingångspunkt för att få sålt ett intressant guldmynt till ett bra pris.
Pantbanker
Många pantbanker låter dig inte bara låna med guld som säkerhet, utan köper också guld. Ibland kan det vara bättre att sälja guldmyntet direkt istället för att ta ett lån som ska återbetalas med ränta och avgifter.
En nackdelen med pantbanken är att du inte når ut till dedikerade samlare av guldmynt.
Specialiserade gulduppköpare på internet
Det finns många nätföretag som specialiserar sig på att köpa guld, inklusive guldmynt, guldmedaljer och guldsmycken. Du skickar ditt guldföremål till dem för värdering och får ett erbjudande som du sedan kan acceptera eller avslå.
Normalt handlar det om uppköpare som ser allt guld som skrotguld. Du kommer alltså inte att få extra betalt för att ditt guldmynt är gammalt eller har en intressant historia, utan de baserar sin värdering på vikt, karat och det aktuella internationella guldpriset.
Tyvärr finns det en del bedragare och mindre nogräknade aktörer som utnyttjar den här nischen, så var försiktig. Använd väletablerade företag med gott rykte. Kontrollera också i förväg vem som är ansvarig för guldet när det inte befinner sig i dina händer, om det till exempel skulle stjälas eller försvinna.
Att använda sig av välrenommerade specialiserade gulduppköpare kan vara mycket praktiskt när man vill ha sina pengar snabbt och är villig att acceptera ett erbjudande som bygger på skrotguldspriset.
Andrahandsmarknader på internet
Allmänna andrahandsmarknader på internet kan vara mycket bra när man vill nå ut till en bred kundkrets av potentiella köpare. Man kan till exempel använda sig av Blocket, eBay/Tradera och Facebook Marketplace.
Jämfört med att till exempel sälja direkt till en lokal butik eller lämna in till ett auktionshus kräver det här lite mer ansträngning från säljaren. Man behöver ta foton, lägga upp en annons, eventuellt svara på frågor från potentiella köpare, och sedan arrangera själva betalningen och överlämningen/transporten på ett säkert vis. Eventuella annonskostnader och transportkostnader kan tillkomma.
Tips för en framgångsrik försäljning av guldmynt
- Håll koll på guldpriset: Följ med i vad som händer på guldmarknaden. Om du inte behöver pengar akut kan det vara värt att vänta ut marknaden och sälja när guldpriset är högt, särskilt om du ska sälja till skrotguldspriset.
- Jämför köpare: Kontakta olika köpare och jämför deras erbjudanden.
- Värdering: Om du har potentiellt värdefulla samlarmynt, se till att värdera dem hos experter innan du säljer.
- Dokumentation: Om du har kvitton, certifikat eller äkthetsintyg för dina guldmynt kan dessa öka värdet och göra det enklare att hitta köpare.
Guldmynt och säkerhet
Att lägga ut guldmynt till allmän försäljning, till exempel på en annonsmarknad online, innebär tyvärr att man kan dra uppmärksamhet till sig från ohederliga personer som gärna håller koll på i vilka hem det verkar finnas dyrbara och lättsålda föremål.
Vad gäller guldmynt som används som investering blir situationen lite extra känslig, för en person som äger ett sådant guldmynt äger ofta flera, och kanske även guldtackor. Att till exempel sälja av farfars gamla guldmedalj för flit och framgång ger inte alls samma signal om att man kanske sitter på en guldskatt som en annons om att man har 24k Maple Leaf till salu.
Detta är något man bör ta i beaktande när man säljer guldmynt så att man kan vidta lämpliga säkerhetsåtgärder. Det finns ingen anledning att vara överdrivet paranoid, men man bör inte vara naiv heller.