Sälja Silver

Om du har silver att sälja finns det flera olika vägar att gå, och vilken som är bäst beror på flera olika faktorer. Det spelar till exempel roll hur snabbt du behöver pengarna, hur mycket tid och energi du är villig att lägga på försäljningsprocessen och vilken typ av föremål det rör sig om.

En av de snabbaste och enklaste metoderna är att sälja silvret till någon av de professionella gulduppköparna, eftersom sådana brukar vara villiga att värdera och köpa alla ädelmetaller – inte bara guld. Det finns många gulduppköpare online, och man kan också vända sig till guldsmeder och guldsmedsbutiker offline. En annan lösning är att sälja silvret till en pantbank. Många pantbanker erbjuder inte bara lån med ädelmetall som säkerhet utan man kan också sälja ädelmetaller direkt till dem.

Om du misstänker att ditt föremål kan vara värt mer än bara silvervärdet kan det vara idé att lägga lite mer tid och energi på att sälja det. Eftersom silver har så pass lågt värde i sig kan skillnaden bli stor mellan att sälja för silvervärdet och att leta reda på en köpare som faktiskt är intresserad av föremålet i sig, oavsett om det rör sig om vackra smycken, en uppsättning antika silverbestick eller samlarmynt med en intressant historia. Nackdelen är att detta kan kräva både tid och energi – både att hitta en lämplig köpare och att hantera de praktiska frågorna kring en försäljning. Är föremålet ändå av förhållandevis ringa värde är det många som föredrar att slippa den här biten och istället sälja direkt till en guld- och silveruppköpare.

silverring
Silverringar kan säljas både som smycken och som rå silver. Vilket som är bäst kan variera från ring till ring.

Att sälja silver för silvervärdet (silverskrot)

Om man vill ha pengar snabbt och enkelt kan man vända sig till någon av de många uppköpare som köper silver och betalar silvervärdet. Du får då betalt beroende på silverhalten i ditt föremål och hur mycket det väger. Den här typen av uppköpare tar inte hänsyn till smyckesvärde, samlarvärde och liknande, utan det är bara själva silvrets värde som metall du kommer att få betalt för.

Många guldhandlare köper även silver, och i vissa fall även andra värdefulla metaller, till exempel platina. De brukar marknadsföra sig hårt som just gulduppköpare och många känner därför inte till att man kan sälja även silver och vissa andra ädelmetaller på detta smidiga vis.

Silverhalt

När du säljer silver till en silveruppköpare som köper skrotsilver kommer du att få betalt för hur många gram silver ditt föremål innehåller. Denna bedömning kommer att göras av uppköparen, men för att få en aning om vad ditt föremål kan vara värt kan du leta efter stämplar på det.

Silverhalten anger hur hög andel av ett föremål, till exempel en ring, som är av silver. Det är ovanligt att rent silver används till bruksföremål som smycken, matsilver och liknande, utan istället blandas silvret upp med en eller flera andra metaller för att göra det mer slitstarkt.

  • För 999finsilver är minst 999 delar av 1000 rent silver. Att använda sådant silver för bruksföremål är ovanligt; det är framförallt investerare som köper denna typ av produkter.
  • Den högsta silvernivån i bruksföremål av silver brukar vara 92,5% silver och resten andra metaller, till exempel koppar och zink. 92,5% silver kallas även för sterlingsilver och stämplas med siffrorna 925, vilket står för att 925 delar av 1000 är silver. Det är vanligt att de 7,5 procenten helt eller delvis är koppar. 92,5% silver + 7,5% koppar är en legering som passar mycket bra för smycken som ska tåla nötning.
  • Verksilver har silverhalten 83,0% och stämplas med siffrorna 830, vilket står för 830 delar av 1000 är silver. Det är något hårdare än sterlingsilver och ett vanligt val för silverbestick och vissa smycken.
  • Så kallad 12-lödigt silver är ovanligt i Sverige men säljs som silver i många andra länder. Här är silverhalten bara 75%. En fjärdedel av vikten består alltså av en eller flera andra metaller än silver.

För att ett föremål ska få säljas som ädelmetallarbete i Sverige är gränsvärdena minst 375/1000 för guld, 800/1000 för silver och 850/1000 för platina.

Andra värdefulla metaller

Om det föremål du vill sälja, till exempel ett smycke, förutom silver innehåller någon annan värdefull metall, såsom guld eller platina, blir det lite mer komplicerat att värdera föremålet, men en bra uppköpare av ädelmetaller kan värdera hela föremålet och ge dig ett erbjudande som du kan godkänna eller avslå.

Har nysilver något värde?

Begreppet nysilver avser inte silver eller någon silverlegering, utan är en legering bestående av koppar, zink och nickel. Legeringen skapades för att efterlikna silver, men innehåller alltså inte något silver. Under en period var bestick av nysilver mycket populära i Sverige.

Nysilver brukar vara stämplat ALP eller NS.

Om du försöker böja till exempel en kniv av nysilver kommer den att vara hårdare och mer stum än motsvarande kniv av sterlingsilver, eftersom sterlingsilver är mycket mjukare än nysilver.

Nysilver innehåller inte några ädelmetaller och företag som specialiserar sig på att köpa guld och andra ädelmetaller brukar inte vara intresserade av nysilver.

Att sälja silversmycken, matsilver och andra bruksföremål

Om du vill sälja silversmycken, matsilver eller andra bruksföremål finns det huvudsakligen två vägar att gå: antingen säljer du det för silvervärdet (skrotsilver) eller så försöker du hitta en köpare som faktiskt är intresserad av själva produkten, till exempel någon som gillar utformningen på ditt smycke.

Den första lösningen är snabb och enkel, eftersom du kan sälja direkt till en pantbank, guldsmed eller gulduppköpare – många aktörer som köper skrotguld köper även skrotsilver. Nackdelen är att du bara få betalt för just silvervärdet.

Om ditt silverföremål har någon egenskap som sticker ut kan det öka möjligheten att hitta en köpare som vill ha själva föremålet och inte tänker smälta ned det för silvervärdet, och då kan man ofta få lite bättre betalt. Exempel på faktorer som potentiellt kan öka ett silverföremåls marknadsvärde:

  • Det är tillverkat av en känd och omtyckt silversmed eller kommer från ett eftertraktat varumärke. Om du har kvar ursprungsförpackningar och kvitto är det ett plus.
  • Det har en intressant historia, gärna med koppling till någon person, händelse eller plats som lockar samlare.
  • Det är ett silverföremål som även innehåller andra värdefulla delar, till exempel ädelstenar eller ädelmetaller.
  • Det har en utformning som gör att det passar in någon rådande trend.
  • Det är antikt och du kan styrka detta.

Att sälja silvermynt

Det finns många olika typer av silvermynt i omlopp och vilken typ du har påverkar vad du kan förvänta dig att få betalt och hur enkelt det är att sälja. Investerare brukar använda sig av silvermynt med mycket hög silverhalt som skapats och certifierats av en tillverkare med hög trovärdighet. Till den här gruppen hör till exempel de silvermynt som utfärdas av regeringar och som är giltiga betalningsmedel i utfärdarlandet. Exempel på sådana mynt är 99.99% Canadian Silver Maple Leaf (från Kanada) och 99.93% American Silver Eagle (från USA). Det är lätta att sälja för silvervärdet eftersom de åtnjuter högt förtroende bland potentiella köpare.

Många länder har utfärdat silvermynt med lägre silverhalt; mynt som skapades för att vara i cirkulation som betalningsmedel i vardagen. Här hittar vi till exempel de 90% silver dimes, quarters and half-dollars från USA som präglades innan 1964. Tio dimes (10 x 10 cent), fyra quarters (4 x 25 cent) eller två half-dollars (2 x 50 cent) motsvarar 0.715 troy ounce silver, vilket i sin tur är ungefär 22.2 gram silver. Att ett silvermynt från USA är äldre än 1964 är inte någon garanti för att det tillhör kategorin 90% silver coins, så det gäller att vara försiktig.

Förr var det betydligt vanligare att länder präglade silvermynt av sterling silver (92,5%) och sådana mynt har till exempel utgivits av Storbritannien, Kanada och Australien innan respektive regering beslutade att minska silverhalten när mynt präglades. Storbritannien minskade silverhalten till 50% år 1920, Kanada minskade silverhalten till 80% samma år och Australien minskade silverhalten till 50% år 1946. I Sverige fanns det silver i svenska enkronor fram till 1968, då det togs bort eftersom silvervärdet i mynten hade blivit högre än 1 krona.

Om du har äldre silvermynt du är intresserad av att sälja kan det vara bra att först vända dig till en mynthandlare eller samlarforum för att efterforska om mynten har någon form av samlarvärde. För sådana mynt kan man ibland få betydligt bättre betalt än bara silvervärdet.

Att sälja råsilver

Termen råsilver används för silver som hittats i naturen och ännu inte har renats och bearbetats. Det är vanligen inte 100% rent guld utan sitter ihop med andra ämnen och behöver därför genomgå en utvinningsprocess för att man ska få fram rent silver.

Vid försäljning av råsilver kommer du vanligen att få betalt baserat på hur mycket rent silver köparen bedömer att varan innehåller. Det är lite mer komplicerat att komma fram till en värdering för råsilver, eftersom det inte är rent och inte har några stämplar. Även om du med säkerhet skulle kunna bevisa att din vara till exempel innehåller 5 gram silver kan du inte räkna med att få ut det vanliga priset för 5 gram silver, eftersom köparen kommer att behöva betala för den process som krävs för att utvinna silvret och få det stämplat.

Om du har en särskilt vacker eller intressant bit råsilver kan det gå att få ut mer, ibland till och med mer än själva marknadspriset för silver. Det brukar dock krävs lite mer ansträngningar vad gäller att hitta rätt köpare och du kan till exempel behöva lägga ut varan till försäljning på annonsmarknader och samlarforum, och sedan hoppas på att någon vill köpa den på grund av dess utseende eller historia istället för att bara vara intresserad av silvervärdet. Vissa samlare gillar till exempel råsilver som har anknytning till någon viss geografisk plats.

Potentiella köpare av råsilver:

  • Metallurgiska laboratorier som har den utrustning som krävs för att smälta och rena råguld.
  • Silversmeder
  • Smyckestillverkare som använder intressanta fynd från naturen för att tillverka unika smycken.
  • Gulduppköpare; många av dem köper även andra ädelmetaller än guld.
  • Samlare
  • Personer med anknytning till platsen silvret kommer ifrån